Πεντάγωνο καλεί… Wikileaks

Wikileaks logoΊσως να μην γνωρίζετε το Wikileaks – και καλά θα κάνετε να το μάθετε, να το κάνετε bookmark και… να αρχίσετε να το προσκυνάτε ευλαβικά για το θεάρεστο έργο του. Εν συντομία, μπορεί να περιγραφεί ως “μια Wikipedia για απόρητες πληροφορίες”, που με κάποιο τρόπο “έπεσαν” στα χέρια των δημιουργών του. Σε αυτό μπορεί κανείς να βρει από εσωτερικά έγγραφα του Πενταγώνου μέχρι φωτογραφίες από ανακρίσεις υπόπτων. Και, πρόσφατα, το Αμερικάνικο Πεντάγωνο στράφηκε εναντίον του.

Ένα σημαντικό σύνολο εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν “έπεσε στα χέρια” των διαχειριστών του Wikileaks, οι οποίοι έψαξαν να βρουν τρόπο να τα δημοσιεύσουν δίχως όμως να θιχτούν αθώοι. Για αυτό επικοινώνησαν με κάποιες μεγάλες εφημερίδες (ανάμεσα στις οποίες οι Times και η Der Spiegel), για να αναλάβουν το ρόλο “μεσάζοντα προς το Πεντάγωνο”. Οι διαχειριστές της Wikileaks αισιοδοξούσαν πως τουλάχιστον το Πεντάγωνο θα είχε την αξιοπρέπεια, διέρευσαν που διέρευσαν οι όποιες πληροφορίες του, να τους… βοηθήσει να διαγράψουν τα όποια ονόματα αθώων πριν δημοσιεύσουν τα έγγραφα. Φυσικά, το Πεντάγωνο αρνήθηκε.

Για την ακρίβεια, όχι μόνο αρνήθηκε, μα εμμέσως απείλησε “για πρόσθετες κινήσεις” αν οι διαχειριστές του Wikileaks δεν… “επέστρεφαν τα έγγραφα”.

Wikileaks site uncensored

Φυσικά, το Πεντάγωνο έχει δίκιο στο ότι δεν σκοπεύει να… βοηθήσει αυτόν “που έκλεψε `υλικό`” στο να το… δημοσιεύσει. Από την άλλη, όμως, το κράτος -και ειδικά όταν μιλάμε για Αμερική- έχει ένα σύνολο εξουσιών που ξεπερνούν και μπορούν να καταπατήσουν τα ατομικά δικαιώματα του Πολίτη. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει πως, θεωρητικά τουλάχιστον, Αμερικάνικες ειδικές μονάδες έχουν το δικαίωμα ακόμη και να… απαγάγουν και κλείσουν στη φυλακή πολίτες άλλων χωρών (που έχουν συνάψει σχετικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ), μέχρι οι ίδιοι να… ομολογήσουν πως “είναι τρομοκράτες” – κάτι που μπορεί να κρατήσει ακόμη και… δεκαετίες! Φαντασθείτε να μπουν στις 4 τα ξημερώματα 3 μασκοφόροι στο σπίτι σας, να σας “τσιμπήσουν” και, ξαφνικά, να εξαφανισθείτε από προσώπου γης, με τους γνωστούς σας να σας θεωρούν χαμένους ή νεκρούς, ενώ εσείς βρίσκεστε σε ένα μπουντρούμι, σε απροσδιόριστο γεωγραφικό μήκος και πλάτος, διότι κάπου, κάποιος στην Αμερική, είχε υποψίες πως “ίσως σχετίζεστε με τρομοκρατικές ενέργειες”.

Αυτό ΔΕΝ είναι επιστημονική φαντασία μα η δυσάρεστη σύγχρονη πραγματικότητα – και το συγκεκριμένο είναι ένα, μονάχα, από τα τμήματα της που η Wikileaks μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν. Στόχος της είναι να επαναφέρει, αν όχι την εξουσία, τουλάχιστον τη γνώση στα χέρια του πολίτη, του πολίτη που, στο κάτω-κάτω, “πληρώνει το κράτος για να δουλεύει για αυτόν”. Σε μια εποχή που οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί, και αντί το κράτος να δουλεύει για τον πολίτη συμβαίνει το αντίστροφο, η Wikileaks παίζει το ρόλο του… Ρομπέν των Δασών, “κλέβοντας” από τους “έχοντες” για να παράσχει στους “μη έχοντες” – όχι όμως χρήματα, όπως ο Ρόμπεν, αλλά πληροφορίες, “το συνάλλαγμα του 20ου αιώνα”.

Το πρόσφατο συμβάν, με το Πεντάγωνο να “απαιτεί πίσω τα έγγραφα του” είναι το τελευταίο σε μια… λαμπρή σειρά παρόμοιων καταστάσεων, και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο. Με ενόχλησε, όμως, προσωπικά, το εντελώς εξουσιαστικό στυλ της “παράκλησης” από το Πεντάγωνο (με ύφος “τα έγγραφα είναι δικά μας, και αν δεν μας τα δώσετε πίσω, θα σας δείξουμε εμείς”). Νομίζω πως το κακό έχει πια παραγίνει και βρισκόμαστε μόλις “ένα κλικ” πριν από ένα παγκόσμιο απολυταρχικό καθεστώς.

Πότε φτάσαμε στο “1984” και δεν το καταλάβαμε;

Source:

Multiple news agencies are reporting that the Pentagon has demanded the return of WikiLeaks’ collection of secret documents relating to the war in Afghanistan. Defense Department spokesman Geoff Morrell said, “The only acceptable course is for WikiLeaks to take steps immediately to return all versions of all of these documents to the US government and permanently delete them from its website, computers and records.”

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.