Η Apple “δανείζεται” ιδέες από το App Store

Πρόσφατα η Apple ξεκίνησε να κατωχυρώνει νέες “πατέντες” για εφαρμογές που τρέχουν σε κινητά τηλέφωνα – ξέρετε, από τις “πατέντες” που δίνουν το δικαίωμα σε αυτόν που τις έχει κατωχυρώσει, να κάνει μήνυση σε όποιον “βγάλει κάτι παραπλήσιο με αυτό που περιγράφεται σε αυτές” ως καταραμένο κλοπέα πνευματικής ιδιοκτησίας. Μόνο που υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι: πολλές από τις πατέντες που κατωχυρώνει η Apple είναι, με τη σειρά τους, βασισμένες σε ιδέες που η Apple “έκλεψε ασύστολα” από… υπάρχουσες εφαρμογές τρίτων, που διανέμονται μέσω του App Store! Παράδειγμα – αριστερά η “πατέντα”, δεξιά η υπάρχουσα εφαρμογή:

Αν αποδειχθεί πως όντως ισχύει κάτι τέτοιο, και σε μεγάλη έκταση, θα έχουμε να μιλάμε για ένα εντελώς νέο, τραγικά πιο χαμηλό επίπεδο ηθικής και η Apple θα αξίζει ομαδικό κράξιμο και εκτόξευση ντοματών. Υπερβάλλω; Καθόλου!

Η ίδια η Apple και ο Steve Jobs διατυμπανίζουν συνεχώς “το πόσο πρωτοποριακοί είναι”, όταν η ιστορία τους (όπως και της Microsoft, και της Google, και πολλών άλλων μεγάλων εταιρειών) δείχνει πως “έφτιαξαν καριέρα με δανεικές ιδέες”. Η διαφορά είναι πως οι ανταγωνιστές της Apple συνήθως δεν κρύβουν τις εξαγορές άλλων εταιρειών, δεν προσπαθούν “να τις εξαφανίσουν από προσώπου γης” ώστε, αργότερα, να μπορούν να αυτοπροβληθούν ως “πρωτοποριακές” με την τεχνολογία που, κατά τα άλλα, αγόρασαν πριν 2-3 χρονάκια κοψοχρονιάς και απλά “πακετάρισαν σε πιο γυαλιστερή συσκευασία”. Εξακολουθείτε να πιστεύετε πως υπερβάλω;

Το γνωρίζετε πως ΟΛΟ το “σύστημα χειρισμού μέσω αφής” της Apple, σε iPod, iPhone, iPad και υπολογιστές, είναι σχεδιασμένο βάση του υπάρχοντος συστήματος της εταιρείας Fingerworks, που για δικούς της λόγους δεν κατάφερε “να το πλασάρει” αρκετά και κατέληξε να εξαγοράζεται από την Apple; Για περίπου δυο χρόνια μετά την εξαγορά της η Apple ξεκίνησε, σιγά-σιγά, να σταματά την υποστήριξη των προϊόντων της Fingerworks, αργότερα να “εξαφανίζει” περιεχόμενο από το επίσημο site της… Πράγματα λογικά και αναμενόμενα, φυσικά, αφού δεν θα μπορούσε να υποστηρίζει μια τεχνολογία μιας εταιρείας που η ίδια είχε αγοράσει και που, θεωρητικά, είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται και αναπτύσσεται. Και πάνω που η Fingerworks έχει σχεδόν εξαφανιστεί από προσώπου γης, τσούπ! Η Apple εμφανίζει “προϊόντα αφής”, το iPhone μετατρέπεται στη δεύτερη έλευση του Ιησού επί της γης και επικρατεί πανικός. Τουλάχιστον παραπλήσιος πανικός που θα επικρατούσε αν, για παράδειγμα, η Fingerworks είχε βρει τρόπο να “πλασάρει” την τεχνολογία της στην Nokia ή τη Sony, που τότε ακόμη “έπαιζαν με πλήκτρα” στα κινητά τους.

Επιπλέον, οι δημιουργοί των εφαρμογών για το App Store συνήθως είναι “μικρά ψάρια” σε σχέση με την ίδια την Apple. Έστω, λοιπόν, και μιλάμε υποθετικά, πως όντως η Apple “κλέβει” κάποιες δικές τους ιδέες και τις πατεντάρει ως “δικές της”. Και, όταν μελλοντικά χρησιμοποιεί κάποιες από αυτές, οι αρχικοί δημιουργοί τους πετάγονται και παραπονιούνται πως “το είχαν κάνει πρώτοι”. Το πιθανότερο τι είναι; Μια εξαγορά τους, γρήγορα-γρήγορα και χωρίς πολύ σούσουρο, για να διαφυλαχτεί το “status” του επόμενου iPhone, του επόμενου iMac.

Πολύ μου αρέσει ο σύγχρονος κόσμος της τεχνολογίας. Ό,τι νέο και αν σκεφτείς, είτε κάποιος “θα το έχει κάνει ήδη” (μα άντε να τον βρεις, κάπου στα πέριξ της Ζιμπάμπουε), είτε κάποιος “θα στο φάει” (και δεν θα μπορείς να πεις και τίποτα, γιατί θα είσαι λιθρίνι μπροστά στον φαλαινοκαρχαρία).

Source:

Apple has started filing a bunch of patents on mobile applications. That might not be so interesting in and of itself, but if you look closely at the figures in one of the patents, you can see that it’s a copy of the third-party Where To? application, which has been on the App Store since at least 2008. There’s also a side-by-side comparison which should make it clear that the diagram was copied directly from their app.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.