Έγινε το πρώτο βήμα για “επικοινωνία εγκεφάλου-μηχανής”

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Calgary κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα microchip το οποίο μπορεί να παρακολουθεί την χημική και ηλεκτρική “επικοινωνία” ανάμεσα σε εγκεφαλικά κύτταρα, καθώς και μικρές αλλαγές στη δράση του εγκεφάλου.

Αν και αρχικά η τεχνολογία -που ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο και πολύ δοκιμαστικό στάδιο- θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση π.χ. ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, στο μέλλον αναμένεται πως θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο για την επικοινωνία “μηχανής – εγκεφάλου”.

William Gibson's Neuromancer cover

Με άλλα λόγια, αυτό είναι το πρώτο βήμα για το κλασσικό… όνειρο των φανατικών της κλασσικής Επιστημονικής Φαντασίας, όπου π.χ. με μια “αλλαγή κάρτας” στον εγκέφαλο μπορεί κανείς “να επεκτείνει τη μνήμη του”, “να βελτιώσει τις γνώσεις του στα μαθηματικά” κ.λπ.

Φυσικά, αυτά θα αργήσουμε να τα δούμε, μα ας αποτελέσει τουλάχιστον τρόπο αντιμετώπισης Πάρκινσον, Αλζχάιμερ και “όλων αυτών των ωραίων” και… περιμένουμε μέχρι να γίνουμε Robocop στη θέση του Robocop.

Για όποιον πάντως δυσκολεύεται να “οπτικοποιήσει” το “τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο μέλλον μας”, ένα έχω να πω: “I know kung-fu!”

Source:

A team at the University of Calgary, led by Naweed Syed, figured out how to refine a so-called neurochip to communicate with animal brain cells.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.