iPhone 4: τέλος τα ψέμματα!

Καινούριες μετρήσεις για την ευαισθησία της κεραίας του iPhone 4 σε σύγκριση με άλλα κορυφαία smartphones, αναδεικνύουν την αλήθεια: το νέο iPhone έχει μεγάλο πρόβλημα!

iPhone 4 "Death Grip"Μερικές φορές αγαπάμε κάτι, έναν άνθρωπο, ένα σκύλο, ένα καρτούν, ή ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας τόσο πολύ, π.χ. ένα κινητό τηλέφωνο, που είμαστε διατεθιμένοι να παραβλέψουμε τις αδυναμίες και τα στραβά του. Έτσι λοιπόν, όταν ξέσπασε το σούσουρο με την προβληματική κεραία του iPhone 4, πολλοί οπαδοί της Apple ξέσπασαν κατά των διάφορων δημοσιογράφων και bloggers που υποστήριζαν ότι το νέο, και κατά τα άλλα, εξαιρετικό νέο smartphone της Apple, δεν έχει κανένα πρόβλημα και ότι το όλο ζήτημα έχει λάβει υπερβολικές διαστάσεις, επειδή όλοι στοχοποιούν την εταιρεία και θέλουν να αμαυρώσουν τη συνεχώς ανοδική της πορεία.

Δε θα σταθούμε στις πολλές ανεξάρτητες μετρήσεις και αναφορές που έχουν γίνει, αλλά θα αναφερθούμε στην πιο πρόσφατη σειρά μετρήσεων που έκανε το αμερικάνικο PC World, του οποίου η αξιοπιστία και εγκυρότητα πολύ δύσκολα αμφισβητούνται. Οι δημοσιογράφοι του περιοδικού λοιπόν διεξήγαγαν μια σειρά μετρήσεων και έχουν αναρτήσει συγκριτικούς πίνακες με την απώλεια ευαισθησίας και την αντίστοιχη μείωση της ταχύτητας του data rate τόσο στο iPhone 4, όσο και σε άλλα κορυφαία smartphones, κυρίως με Android, με τα οποία άλλωστε η Apple έχει τη μεγαλύτερη “κόντρα”, ας το πούμε. Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Steve Jobs ξεκίνησε την όλη ιστορία με τις συγκρίσεις στις 16 Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι όλοι έχουν θέμα με την κεραία, απλώς κανείς δεν το αναφέρει. Όπως αποδεικνύεται όμως, μάλλον έκανε μια μεγάλη επικοινωνιακή γκάφα, γιατί από τη μια ανακάτεψε και τους άλλους στην ιστορία, δεχόμενος τώρα τα συνεχή τους πυρά, και από την άλλη, αντία να παραδεχτεί ότι υπάρχει όντως πρόβλημα, μοιράζει δεξιά και αριστερά bumper cases, τις οποίες προηγουμένως κοστολογούσε 29 δολάρια: προσέξτε, 29 δολάρια για μια λωρίδα πλαστικού επί της ουσίας, ούτε καν μια κανονική θήκη!

Για να μην μακρυγορούμε, ιδού οι πίνακες μετρήσεων του PC World (κάντε κλικ για να τους διαβάσετε μεγαλύτερους):

iPhone 4 data loss

πηγή: PC World

Και η αντίστοιχη καρτέλα για τη μείωση της ισχύος του σήματος, για τις τηλεφωνικές συνομιλίες:

iPhone 4 - signal loss

πηγή: PC World

Οι συντάκτες του PC World αναφέρουν ξεκάθαρα στο τέλος του άρθρου τους ότι η φαεινή ιδέα των τεχνικών της Apple να ενσωματώσουν το σύστημα της κεραίας με τον εξωτερικό μεταλλικό σκελετό αποδείχθηκε μια μεγάλη “πατάτα”, καθώς καθιστούν το κινητό περισσότερο επιρρεπές σε εξωτερικές παρεμβολές, απ’ ότι τα άλλα, βεβαίως το δίνουν με πιο ήπια λόγια. Αν και ο χαρακτηρισμός “epic fail”, δεν είναι και τόσο ήπιος…

Part of the reason the iPhone is different is that Apple built its antenna into the metal housing that forms the outside edge of the phone. This represents a dramatic departure from the way most antennas are built into phones–namely, inside the shell and usually at the bottom of the phone. As a result, the iPhone 4’s exposed antenna is much more susceptible to interference (attenuation) from the hand of the person holding the phone. This risky (and apparently not fully tested) design move now looks like an epic fail–a cautionary tale that will be retold at drafting tables for years to come.

Φυσικά, κι άλλα κινητά έχασαν το σήμα, ή μειώθηκε το data rate τους, αλλά τη χειρότερη απόδοση είχε το iPhone, όπως αναφέρουν σε άλλο σημείο του άρθρου τους, οι συντάκτες του PC World. Εσείς τι λέτε; εξακολουθείτε να θεωρείτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα; γνώμη μου είναι πάντως ότι μέσα στον Οκτώβρη θα δούμε καινούριο iPhone. Και είναι κρίμα, γιατί το κινητό είναι κορυφαίο από πολλές απόψεις και χαντακώνεται από το πρόβλημα λήψης αλλά και το προβληματικό proximity sensor, το οποίο είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερο θέμα, αλλά παραδόξως δεν έχει αναφερθεί τόσο πολύ όσο το περιβόητο “death grip”.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.