Android 2.2: πολλά προβλήματα στη διάθεσή του

Πολλά προβλήματα, καθυστερήσεις, “κομμένες λειτουργίες” και αναγκαστική καταφυγή σε “χακαρισμένες” ROM: αυτό είναι το σκηνικό του release του Android 2.2 “Froyo”. Για να χρησιμοποιήσουμε τη στρατιωτική διάλεκτο, η Google το “καβάντζωσε” καλά για το Nexus One, και αφήνει τους άλλους “στην απέξω”.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, αλλά και ταυτόχρονα μεγαλύτερο εμπόδιο στη σωστή ανάπτυξη και διάδοση του Android είναι το γεγονός ότι είναι ένας συνασπισμός εταιρειών που έχουν διαφορετική στρατηγική, διαφορετικά κατασκευαστικά στάνταρ και εντελώς άλλα πλάνα διάθεσης των προϊόντων τους ανά τον κόσμο. Όσον αφορά τα updates του λειτουργικού, εδώ εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα: το εκπληκτικό Android 2.2 που αναβαθμίζει σοβαρότατα την ταχύτητα και την λειτουργικότητα ενός Android smartphone, δεν φαίνεται να έχει και πολύ οργανωμένο τρόπο προσαρμογής του στα κινητά κάθε εταιρείας και έτσι παρουσιάζονται μεγάλα χάσματα μεταξύ της κυκλοφορίας ενός κινητού και της ημερομηνίας αναβάθμισης του λειτουργικού του.
Επίσημα, μόνο στο Google Nexus One το Froyo λειτουργεί 100%, έτσι όπως πρέπει, και αυτό ίσως ισχύει και για κινητά με πολύ παρόμοιο hardware, όπως το HTC Desire. Όμως, σε άλλες περιπτώσεις, όπως εκείνη του Motorola Droid/Milestone, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα: το μεν Droid, που λειτουργεί στις ΗΠΑ κάτω από το δίκτυο της Verizon, δεν έχει tethering, mobile hotspot, ούτε Flash (αυτό ίσως να το έχουν διορθώσει από μέρα σε μέρα), λόγω περιορισμών του provider, ενώ το Milestone (το ίδιο ακριβώς hardware που κυκλοφορεί στον υπόλοιπο κόσμο), δεν έχει ακόμη αναβαθμιστεί σε 2.2. Το χειρότερο είναι ότι η επίσημη αναβάθμισή του για Ευρώπη σχεδιάζεται για το τέλος του χρόνου. Γιατί τόση καθυστέρηση όταν πρόκειται για το ίδιο ακριβώς κινητό;;
Για άλλα μοντέλα της Motorola, όπως το Cliq, το Cliq XT και το Backflip, ακόμη περιμένουν την έκδοση 2.1! Εντωμεταξύ αστεία είναι η κατάσταση με τα κινητά της Sony Ericsson, όπως το εξαιρετικό Xperia X10, που μένουν ακόμη στο παλιό 1.6. Οι χρήστες οπωσδήποτε, τουλάχιστον αυτοί που έχουν το μεράκι και τη διάθεση, αλλά και παίρνουν το ρίσκο του πειραματισμού, κατεβάζουν hacked ROMs, αλλά αυτό οπωσδήποτε δεν αποτελεί λύση.
Κατά την άποψή μου, το μεγαλύτερο σφάλμα της Google ήταν που δεν έβαλε περιορισμούς σε κατασκευαστές και παρόχους, όσον αφορά τα custom interfaces και άλλα πρόσθετα ή περιορισμούς, τα οποία, για να αφαιρεθούν, πρέπει ο χρήστης να καταφύγει σε μεθόδους hacking. Ο βασικός πυρήνας του λειτουργικού θα έπρεπε να είναι αυτόνομος και να μπορεί κατά βούληση να τοποθετείται σε κάθε κινητό. Από εκεί και πέρα, ο κάθε κατασκευαστής θα έπρεπε να είχε την ευθύνη της ανάπτυξης custom interface αλλά και drivers για εξειδικευμένα υποσυστήματα, χωρίς όμως αυτά να δένονται άρρηκτα με τον πυρήνα του λειτουργικού.

Source:

Delays, missing features, cease and desist letters, oh my! Verizon’s rollout of Android 2.2 to Motorola Droid phones is becoming an exercise in frustration.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.