“Flip” cameras: φτηνό HD video

Φτώχια, καταραμένη φτώχια. Ανεργία, μιζέρια, κατάθλιψη. Με κομμένα τα επιδόματα πως θα αποκτήσετε την κάμερα HD που θέλατε για τις διακοπές; Μη φοβάστε! Υπάρχει λύση!

Η λύση ονομάζεται “Flip cameras”. Όπως πολλά trends στο χώρο των gadgets και του high tech, έτσι και οι κάμερες τύπου Flip μας ήρθαν από την Αμερική. Όλα άρχισαν από την Pure Digital, μια εταιρεία με προσωπικό λίγων δεκάδων ατόμων, η οποία λανσάρισε το μοντέλο Flip Mino. Παρά τα πενιχρά της χαρακτηριστικά (βίντεο ανάλυσης VGA, μέτριο design και απολύτως βασικά χειριστήρια), κέρδισε το αγοραστικό κοινό, αφού κόστιζε πάμφθηνα και επέτρεπε στο φιλόδοξο video-blogger να έχει πάντα μαζί του μια pocket καμερούλα απλή στη λειτουργία και έτοιμη να απααθανατίσει κάθε αξιομνημόνευτο γεγονός.

Flip Mino

Σκεφτείτε ότι σε μια αγορά όπου πωλούνται περίπου 3 εκατομμύρια βιντεοκάμερες, οι μισές το 2007 (περίπου 1,5 εκατομμ.) ήταν Flip Mino! Η φρενίτιδα που κατέλαβε τους αγοραστές δεν άφησε αδιάφορη τη Cisco, η οποία εξαγόρασε την Pure Digital και έκτοτε εμπλούτισε τη γκάμα με νέες κάμερες high definition 1920×1080.

Όπως περίπου η Asus ξεκίνησε την κατηγορία των netbooks με το Asus Eee PC, έτσι και η Flip Mino αποτελεί το πρότυπο πάνω στο οποίο πολλοί κατασκευαστές έχουν παρουσιάσει τις δικές τους κάμερες. Ποια είναι τα βασικά τους γνωρίσματα;

  • Είναι φτηνές, συνήθως στα 100-150 ευρώ.
  • Τραβάνε βίντεο HD, τουλάχιστον 720p και οι περισσότερες πλέον και φωτογραφίες 5Mpixels και πάνω.
  • Έχουν τη μορφή μικρού κουτιού που μοιάζει με κινητό, με σκόπευτρο μια μικρή οθόνη LCD.
  • Συνδέονται εύκολα μέσω USB, το οποίο είναι τύπου pop-up, συνήθως για να συνδεθεί αμέσως με το PC.
  • Έχουν πολύ βασικά controls, fixed φακό με ψηφιακό μόνο zoom.
  • Κάποιες έχουν και HDMI.
  • Συνήθως δεν μπορούν να εστιάσουν καλά κάτω από τα 10cm.
  • Δεν τα πάνε καλά σε χαμηλό φωτισμό.

Με 100-150 ευρώ και καμερούλα HD στο τσεπάκι δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα! Ειδικά αν σκεφτείτε ότι καμία pocket φωτογραφική μηχανή δεν τραβά καλό βίντεο σε αυτό το επίπεδο κόστους, είναι μονόδρομος αν έχετε λίγα λεφτά αλλά ανάγκη από μια αξιοπρεπή καμερούλα για τις διακοπές. Ας δούμε μερικά φρέσκα μοντελάκια!

Toshiba Camileo BW10

Toshiba Camileo BW10: αδιάβροχη με οθόνη 2 ιντσών. Έχει και HDMI, αλλά και USB.

JVC GC-FM1 Picsio

JVC GC-FM1 Picsio: τραβά 1080p σε Η.264 και φωτογραφίες στα 8Mpixels. Η οθόνη της είναι στις 2 ίντσες.

Panasonic HM-TA1

Panasonic HM-TA1: 1080p, φωτογραφίες 8Mpixels με LED flash

Kodak PlaySport Zx3

Kodak PlaySport Zx3: αδιάβροχη με οθόνη 2'' στα 1080p. Έχει HDMI. Χωρίς να είναι αδιάβροχη, αλλά με λιγότερα λεφτά, υπάρχει και η Kodak Zi8.

Sony MHS-PM5 Bloggie

Sony MHS-PM5 Bloggie: 1080p και φωτογραφίες 5Mpixels. Διαθέτει LCD 2,4 ιντσών και ο φακός της περιστρέφεται κατά 270 μοίρες.

iPod Nano

iPod Nano: αν είστε fan της Apple, διαλέξτε το όμορφο και καλοφτιαγμένο Nano της 5ης γενιάς:. Δεν είναι πολύ ακριβό, αλλά έχει σημαντικά μειονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα: τραβά βίντεο VGA, έχει 8GB χώρου μή επεκτάσιμα, αλλά φυσικά είναι και... iPod για να ακούτε τη μουσικούλα σας!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.