Υπερυπολογιστές στο… τσεπάκι μας, από το MIT

Ερευνητές στο γνωστό Πανεπιστήμιο για… διάνοιες, MIT, σκέφθηκαν και υλοποίησαν έναν απλό τρόπο με τον οποίο το κινητό που έχουμε στο τσεπάκι μας μπορεί να παίξει το ρόλο… υπερυπολογιστή! Για να μην σας μπλέκουμε με λεπτομέρειες, δείτε την εικονούλα και μετά… το συζητάμε!

Αριστερά βλέπουμε, και καλά, όπως τον φανταστήκαμε μετά από 30 ώρες ξενύχτι, έναν υπερυπολογιστή. Από αυτούς που πιάνουν κάτι δωμάτια και χρειάζονται τεράστια συστήματα ψύξης, παράλληλα παρέχοντας μοναδική χαρά στην τοπική ΔΕΗ. Δεξιά, βλέπουμε ένα ταπεινό smartphone σαν το Nexus One, το οποίο μπορεί να είναι εξαιρετικό “ως smartphone”, μα ως υπερυπολογιστής… Ας πούμε πως “χάνει λίγο” (όντας κάτι χιλιαδούλες φορές πιο αργό από έναν πραγματικό υπερυπολογιστή).

Οι διάνοιες του MIT, λοιπόν, είχαν την εξής φαεινή ιδέα: έχουμε έναν (υπερ)υπολογιστή που μπορεί να εκτελέσει Χ πολύπλοκους υπολογισμούς ταχύτατα και να μας δώσει τα αποτελέσματα των πράξεων του. Αποτελέσματα που εμείς απλοποιήσαμε και βάλαμε στην εικονούλα μας σαν μια απλή αρίθμηση: 1…2…3… κ.λπ.

Από την άλλη, έχουμε ένα κινητό που, λόγω (τραγικά) χαμηλότερων επιδόσεων, θα χρειαζόταν κάτι… αιώνες για να μας δώσει τα ίδια αποτελέσματα. Με ποιόν τρόπο θα μπορούσαμε να τα λάβουμε συντομότερα; Διά της μεθόδου της… προσέγγισης, ουσιαστικά, “μαντεύοντας τα”!

Ας το δούμε με το παράδειγμα της εικονούλας μας: έστω πως ο υπερυπολογιστής μπορεί να μετρήσει από το 1 έως το 10 μέσα σε 1 λεπτό. Το κινητό μας μπορεί να μετρήσει μονάχα από το 1 έως το 3 σε ένα λεπτό. Αν του λέγαμε “μην μετρήσεις από το 1 έως το 3, μα από το ένα ως το 10, `πηδώντας νούμερα`”, θα μας έδινε ένα αποτέλεσμα του στυλ “1, 5, 10”. Και θα το έδινε μέσα σε ένα λεπτό.

Τι θα γινόταν με τα νούμερα που θα έλειπαν; Εδώ “κολλάει” η προσέγγιση που προαναφέραμε: έχοντας προϋπολογίσει τα πραγματικά δεδομένα από έναν υπερυπολογιστή, και άρα γνωρίζοντας το σετ απαντήσεων, οι ερευνητές του MIT τα ενσωμάτωσαν σε μια εφαρμογή για Android έτσι ώστε το κινητό τους να μπορεί να τα συμβουλευτεί για να “εκτιμήσει την απόκλιση” από τις μετρήσεις που μπορούσε να κάνει στην πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν ίδιο με το να χρησιμοποιείς έναν πραγματικό υπερυπολογιστή, αλλά ουσιαστικά χρησιμοποιείς “τα έτοιμα δεδομένα του υπερυπολογιστή” στο κινητό σου.

Επειδή ακόμη και έτσι το παράδειγμα μας μπορεί να φαίνεται λίγο πολύπλοκο, μπορείτε να το φαντασθείτε και σαν τη διαφορά ανάμεσα στις… φρέσκες και τις προτηγανισμένες τηγανητές πατάτες! Και οι μεν και οι δε έχουν, πάνω-κάτω, “το ίδιο αποτέλεσμα”: ένα πιάτο τηγανητές πατάτες μπροστά μας, που ταιριάζουν άψογα με καυτή μουσταρδούλα και ίσως λίγο τζατζίκι. Με τις “προτηγανισμένες”, κάποιος άλλος έχει κάνει τμήμα της δουλειάς για εμάς (στην περίπτωση του θέματος μας, ο υπερυπολογιστής), και εμείς απλά “βασιζόμαστε στη δική του δουλειά” για να βρούμε γρήγορα “το ίδιο αποτέλεσμα” που θα είχαμε και αν ξεκινούσαμε να φτιάξουμε μια τηγανιά πατάτες από το μηδέν.

Μάλλον αυτό ήταν πιο κατανοητό. Οι τηγανητές πατάτες πάντα ήταν πολύ πιο κατανοητές από τα περισσότερα τεχνολογικά θέματα.

Όσο για το “που είναι χρήσιμο όλο αυτό”, φυσικά όχι (μόνο) για να κάνουμε υπερπολύπλοκες μαθηματικές πράξεις στα κινητά μας αλλά και ώστε, για παράδειγμα, να μπορούν να δημιουργηθούν “μικροί υπερυπολογιστές” που θα χρησιμοποιούνται σε αεροπλάνα κάνοντας μικροδιορθώσεις στην πορεία τους, στα αυτοκίνητα μας ελέγχοντας συνεχώς την κατάσταση του δρόμου κ.λπ.

Source:

Researchers at MIT have created an experimental system for smart phones that allows engineers to leverage the power of supercomputers for instant computation and analysis. The team performed a series of expensive high-fidelity simulations on the Ranger supercomputer to generate a small “reduced model” which was transferred to a Google Android smart phone. They were then able to solve engineering and fluid flow problems on the phone and visualize the results interactively. The project proved the potential for reduced order methods to perform real-time and reliable simulations for complicated problems on handheld devices.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.