Ο όγκος των mobile data θα αυξηθεί 100 φορές μέχρι το 2015!

mobile userΠοιος είναι ο λόγος που έκανε θραύση το iPhone; Επειδή είναι καλό τηλέφωνο; Όχι βέβαια! Το iPhone και όλα τα μοντέρνα smartphones είναι απίστευτα μικροί φορητοί υπολογιστές, Internet communicators και προσωπικά “hubs” για τη διακίνηση software, μουσικής, φωτογραφιών και βίντεο. Πώς να μη γονατίσουν έτσι τα mobile δίκτυα; Μάλιστα οι ειδικοί μας λένε ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια ο όγκος των δεδομένων στα mobile δίκτυα θα 100νταπλασιαστεί!! Ευτυχώς όμως μας αποκαλύπτουν και τους έξυπνους μηχανισμούς που θα επιτρέψουν στα δίκτυα να αντεπεξέλθουν σε αυτό το τεράστιο βάρος πληροφορίας.

Ο συνολικός φόρτος των τηλεπικοινωνιακών δικτύων αναμένεται να τριπλασιαστεί κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της ABI Research, το 16% των δεδομένων που διακινούνται στα δίκτυα mobile σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί σε 48% μέχρι το 2015, σε σχέση πάντα με το ποσοστό των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων φωνής. Όμως, η διακίνηση δεδομένων από μόνη της θα έχει αυξηθεί κατά ένα συντελεστή γύρω στο 30πλάσιο, κάτι που συνεπάγεται ότι τα δεδομένα που θα διακινούνται θα απαιτούν υποδομή 100 φορές μεγαλύτερη από τη σημερινή!

Η υπερφόρτωση της κυκλοφορίας σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, που αρχίζει να πνίγει πολλά κινητά δίκτυα θα επιδεινωθεί, καθώς τα smartphones και άλλες φορητές συσκευές πολλαπλασιάζονται και οι επιχειρήσεις πρέπει να επεκταθούν με ανάλογη δικτυακή ικανότητα στο χώρο του mobile. Η κάθετη επέκταση των δικτύων που απαιτεί πρακτικά τον διπλασιασμό της ικανότητας διαχείρισης φόρτου δεδομένων, απλώς δεν αποτελεί επιλογή σήμερα, καθώς δεν υπάρχουν οι πόροι για τόσο απότομη και μεγάλη αύξηση των υποδομών.
Αντ ‘αυτού, πολλές προσεγγίσεις και τεχνολογίες θα διαδραματίσουν ιδιαίτερο ρόλο στην ανακούφιση της συμφόρησης του δικτύου. Αυτές περιλαμβάνουν το Wi-Fi, τα femtocellsCDNs (δίκτυα διανομής ψηφιακού περιεχομένου) μέσα βελτιστοποίησης των media (κυρίως του βίντεο), και πολλά άλλα.
Στη σχετική έρευνα της εταιρείας στατιστικών μελετών ABI Research, το στέλεχός της Aditya Kaul εξηγεί, καθένας από αυτούς τους τρόπους βελτιστοποίησης, ανακουφίζει το φόρτο του Διαδικτύου και αποσκοπεί στην επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος. Αυτοί οι τρόποι θα συνυπάρχουν: π.χ. το Wi-Fi είναι αποτελεσματικό όσον αφορά την κάλυψη περιορισμένων τομέων που περιέχουν πολλούς χρήστες, όπως είναι οι σταθμοί των μεταφορών και οι εγκαταστάσεις σε μεγάλους αθλητικούς χώρους. Μια εγκατάσταση femtocell, αντίθετα, είναι μια καλή λύση για τη στόχευση μικρού αριθμού χρηστών που διακινούν πολυ΄μεγάλους όγκους δεδομένων. Τα mobile CDNs επιλύουν το πρόβλημα των συχνά χρησιμοποιούμενων δεδομένων, για παράδειγμα, ένα “viral” βίντεο, με την προσωρινή αποθήκευση του αρχείου τοπικά και όχι την τροφοδοσία του στο Διαδίκτυο για να γίνει download κάθε φορά on demand.
Τελικά το συμπέρασμα είναι ότι τα δίκτυα κιινητής τηλεφωνίας στο προσεχές μέλλον θα συγχωνευθούν πολύ στενά με την παραδοσιακή ραχοκοκαλιά, το “backbone”, όπως λέμε, του Internet. Με πολύπλοκη και όλο και πιο «έξυπνη» και αυτοματοποιημένη μορφή, το Internet των επόμενων δεκαετιών θα μετασχημετιστεί σε ένα τεράστιο σύστημα συνεχούς διακίνησης, μεταφοράς, συμπίεσης, ταξινόμησης και δυναμικής αναδιαμόρφωσης των δεδομένων, τα οποία πλέον θα διακινούνται με τον ίδιο τρόπο προς και από desktop και mobile υπολογιστές.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.