Εύκολο φωτο-ρετούς στο κινητό με το Photoshop Express

Photoshop ExpressΜπορεί η Adobe και η Apple να μην χωνεύονται, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να βγάλουν το Photoshop Express, ένα εύχρηστο και απλό app για iPhone και iPad (…και Android), για να “φτιάχνετε” στα γρήγορα τις φωτογραφίες σας.
Επί της ουσίας πρόκειται για ένα εύκολο προγραμματάκι απλής επεξεργασίας εικόνας με προσθήκη ειδικών εφέ, τα οποία μπορούν να αλλάξουν εντελώς τη φυσιογνωμία της φωτογραφίας σας. Πρόκειται για ανανεωμένη έκδοση της εφαρμογής Photoshop.com Mobile.
Η δωρεάν αυτή εφαρμογή που διατίθεται για iPhone, iPad (App Store) και Android smartphones (Android Market),  είναι πολύ σταθερή, γρήγορη και πρακτική. Μάλιστα, ειδικά  για τους κατόχους κινητών με μέτρια φωτογραφική απόδοση όπως το αρχικό iPhone (2G), ορισμένα εφέ (όπως το sharpening), είναι πραγματική σωτηρία για τη βελτίωση των μέτριων φωτογραφιών της καμερούλας 2Mpixels που έχει το κινητό αυτό.
Τα διαθέσιμα εφέ και βελτιώσεις χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, όπως μπορείτε να δείτε και από τις εικόνες που παραθέτουμε. Τα εφέ είναι πάρα πολύ όμορφα και φυσικά τα έχουμε δει εδώ και χρόνια σε αντίστοιχες εφαρμογές για το desktop, όπως το Picasa, αλλά έχουν κι εδώ πλήρη λειτουργικότητα. Το μόνο αρνητικό είναι ότι εξακολουθεί να μην μπορείτε  να κάνετε  zoom μέσα στην εικόνα και να κάνετε μικροδιορθώσεις σε σημεία. Άλλωστε δεν πρόκειται για μια κανονική εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας, αλλά ένα απλό πρόγραμμα ρετουσαρίσματος που μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας μας.
Πολύ βολικό είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη για μαζικό upload, είτε στο Facebook, ή στις υπηρεσίες Photoshop.com ή TwitPic. Με πολλή ευκολία μπορείτε να ανεβάσετε μεμονωμένες φωτογραφίες, ή να κάνετε ομαδικά uploads, να προσθέσετε καινούριες φωτό σε κάποιο υφιστάμενο άλμπουμ, αλλά και να στείλετε το link με e-mail σε κάποιον και έτσι να του δώσετε πρόσβαση στο συγκεκριμένο άλμπουμ.

Photoshop Express

Η πρώτη ομάδα διορθώσεων έχει να κάνει με κροπάρισμα και περιστροφή της εικόνας.

Photoshop Express

Το δεύτερο εικονίδιο μας οδηγεί στις ρυθμίσεις τονικότητας: από εδώ μπορούμε να αλλάξουμε τη φωτεινότητα, την αντίθεση, την έκθεση, τη χρωματική χροιά κλπ.

Photoshop Express

Με άγγιγμα σε αυτό το εικονίδιο αποκαλύπτουμε το μενού για την εφαρμογή φίλτρου, όπως η σκιαγράφηση (sketch), το απαλό φωτεινό φλουτάρισμα (soft focus), αλλά και η όξυνση (sharpen).

Photoshop Express

Τέλος, με το τέταρτο εικονίδιο, έχετε πρόσβαση σε ορισμένα όμορφα ειδικά εφέ, αλλά και προσθήκη κάδρου γύρω από τη φωτογραφία.

ΒΙΝΤΕΟ

Πάρτε μια γεύση των δυνατοτήτων του Photoshop Express από το παρακάτω βίντεο της Adobe (αναφέρεται στην έκδοση Photoshop.com Mobile, αλλά πρόκειται επί της ουσίας για την ίδια εφαρμογή).

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.