Κυκλοφόρησε το Jolicloud

…το οποίο, για όποιον δεν το έχει ακούσει (και μάλλον δεν είναι λίγοι), είναι ένα νέο λειτουργικό σύστημα ειδικά για netbooks, το οποίο βασίζεται στο Linux. Δεν μοιάζει, όμως, με καμία από τις υπάρχουσες διανομές (οι παντελώς άσχετοι ας το διαβάσουν ως “εκδοχές του”).

Jollicloud OS "social" screen, showing "following" users.

Το Jolicloud είναι, όπως προδίδει το όνομα του, “βασισμένο στα σύννεφα”, όπου “σύννεφα” το σύγχρονο web και οι καθαρά δικτυακές “εφαρμογές”, όπως το Google Mail, το… αδικοχαμένο πια Wave κ.λπ. Το Jolicloud, λοιπόν, πέρα από τη δυνατότητα να τρέχει κανείς “τοπικές” εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει στον υπολογιστή του, παρουσιάζει σε ένα άρρηκτο σύνολο, ανάμεσα τους, και δικτυακές υπηρεσίες όπως οι προαναφερθείσες.

Φυσικά, για να είναι ιδανική η χρήση του, από σχεδίασης προϋποθέτει πως “υπάρχει πάντα πρόσβαση στο Internet” (αν και ουσιαστικά δεν είναι αναγκαίο… “βολεύει”). Σαν να μην έφτανε που, “ως Linux”, είναι εξαρχής “ελαφρύ” και με σχετικά χαμηλές απαιτήσεις, είναι επιπλέον βελτιστοποιημένο (βλέπε: “optimized”) για χρήση σε υπολογιστές με σχετικά χαμηλές επιδόσεις (είπαμε: “για netbooks”), και έτσι σε έναν τυπικό, σύγχρονο υπολογιστή… “πετάει”!

Αναμείνατε στο ακουστικό σας για εκτενέστερη δοκιμή (όταν αξιωθεί να κατέβει, με το καλό, γιατί με το που κυκλοφόρησε η επίσημη “τελική 1η έκδοση”, ταυτόχρονα… “έπεσαν” και οι servers από όσους όρμηξαν να το κατεβάσουν – και τώρα διατίθεται μόνο μέσω BitTorrent).

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.