Η Canonical “μετράει τα Ubuntu”

Δεν γνωρίζουμε καν αν θα έπρεπε να γράψουμε έτσι τον τίτλο (“τα Ubuntu”, μα… πώς είναι ο πληθυντικός του;!) αλλά, ουσιαστικά, περιγράφει αυτό που θα συμβεί στις επόμενες εκδόσεις του Ubuntu σύμφωνα με ένα μικρό κομματάκι κώδικα που μόλις “κατατέθηκε” ανάμεσα στα υπόλοιπα που δομούν τη γνωστή διανομή.

"I do it with Ubuntu", εικόνα από το PiPES magazine

Εγκυκλοπαιδικά: εικόνα από το PiPES magazine. Κάντε κλικ επάνω της για να δείτε την "εκεί" (παλαιότερη και... άσχετη με το θέμα μας) δημοσίευση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται απλά για μια “εργασία” του Cron (“Cron job”, μη βαράτε, φανατικοί λινουξάδες), που καθημερινά θα στέλνει ένα “πίνγκκκκ!” (καλά, “ping”, τώρα, θα σταματήσετε να βαράτε; Πλήζ; ) στην Canonical με στόχο “να δηλώσει πως η εγκατάσταση του Ubuntu υπάρχει, ζει και βασιλεύει”.

Γιές, μπατ… Ουάη;

Τώρα, βέβαια, αυτό ίσως φανεί περίεργο σε κάποιους, μα είναι απολύτως λογικό: η Canonical θέλει, απλά, “να μετρήσει πόσοι όντως χρησιμοποιούν το Ubuntu” και όχι, απλά, “το κατεβάζουν, το εγκαθιστούν, το δοκιμάζουν και μετά από λίγο το παρατάνε”. Μέχρι σήμερα, όλες οι διανομές Linux μπορούσαν μόνο να γνωρίζουν “πόσοι, περίπου, τις έχουν κατεβάσει” – και το “περίπου” είναι πολύ… σχετικό και αφηρημένο, αφού μπορεί κάποιος να τις κατέβαζε “από το επίσημο site τους”, μπορεί από άλλα sites, από BitTorrent, eMule κ.λπ. Άντε να βγάλεις άκρη! Και, επιπλέον, δεν μπορούσαν καν να γνωρίζουν αν τις εγκατέστησε – μπορεί, απλά, να τις κατέβαζε “γιατί έτσι”, “γιατί είχε bandwidth να περισσεύει” (και εδώ η σύζυγος με κοιτά με μισό μάτι)…

Η προσέγγιση της Canonical είναι απλή, λιτή, ρεαλιστική και αν μη τι άλλο πρωτότυπη – τουλάχιστον για το χώρο του Linux. Ούτε “πρόβλημα ασφαλείας” θα αποτελεί (αφού μιλάμε για ένα απλό “ζω και βασιλεύω” από πλευράς της διανομής προς τους servers της – αν και προτιμούμε το “πίνννγκ!” που είναι πιο χαριτωμένο ως ήχος, μη βαράτε λέμε!), ούτε θα πρέπει “να βγάλει άκρη” ανάμεσα στο ποιός κατέβασε τι και από πού και πώς… Απλά και σταράτα θα μετρά “πόσοι δουλεύουν στο Ubuntu” και έτσι, επιτέλους, θα έχουμε ρεαλιστικά νούμερα χρήσης του Linux.

Έστω, για μια διανομή (μέχρι οι άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της – και αυτό, “αν”).

Και, έστω, για όσους δεν απενεργοποιήσουν τη λειτουργια.

Και αν έχουν σύνδεση στο Internet.

Και… και…

Εμ… Ακόμη και έτσι, είναι καλύτερο από το “χμμ, Μπάμπη, για μάντεψε `πόσοι χρησιμοποιούν Linux` για να το βάλουμε στο σάητ μας”! Και, φαντάσου, να δει ξαφνικά η Canonical πως, όλοι κι’ όλοι, το χρησιμοποιούν ο Κωνσταντίνος και άλλοι 3! Ε, ρε γέλια!

Ody's thoughts

Υ.Γ.: Για όσους σπεύσουν να κατηγορήσουν τον γράφοντα ως “αντιλινουξικό”, ένα έχω να πω: Gentoo FTW!

Source:

Just uploaded to the Ubuntu Lucid repository for Ubuntu 10.04 LTS (and we imagine it will appear shortly in Maverick too for Ubuntu 10.10) is a new package called canonical-census, which marks its initial release. Curious about what this package provides, we did some digging and found it’s for tracking Ubuntu installations by sending an ‘I am alive’ ping to Canonical on a daily basis.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.