Αυτοκαταστρεφόμενοι δίσκοι από την Toshiba

Όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των δεδομένων τους και, ταυτόχρονα, έχουν το PC τους σε σημείο με πολλούς… περαστικούς, μάλλον θα ενδιαφερθούν για τη νέα πρόταση της Toshiba όσον αφορά στους σκληρούς δίσκους: την Wipe για σκληρούς δίσκους της εταιρείας με δυνατότητα αυτοκρυπτογράφησης (Self-Encrypting Drive ή, εν συντομία, SED). Ναι, ναι, ακούγεται μπλεγμένο, οπότε “ας το δούμε πιο απλά”.

destroyed hard disk

Έχεις ένα σκληρό δίσκο μέσα στον υπολογιστή (καλά, δεν έχεις έναν, καμιά δεκαριά έχεις για να χωράνε τα… εμ… τέλος πάντων, πάμε πίσω στο θέμα μας) και αναρωτιέσαι, “ναι, αλλά αν ξαφνικά μπει ο Μπόζο ο Κλόουν και μου αρπάξει το δίσκο μέσα από το PC, τι κάνω; Αν ανακαλύψει `εκείνα τα κρυμμένα αρχεία` θα γίνω ο παλιάτσος του Μεντράνο!”… Και έχεις απόλυτο δίκιο. Εδώ λοιπόν “κολλάνε”, πρώτα από όλα, οι “αυτοκρυπτογραφόμενοι” δίσκοι SED της Toshiba, οι οποίοι αναλαμβάνουν να κρυπτογραφήσουν τα περιεχόμενα τους για να είναι δύσκολο “να τα δουν” άλλοι, που δεν είναι δικά τους, που δεν θέλεις “να τα δουν”… Να, σαν τον Μπόζο τον Κλόουν. Έλα μου, όμως, που ο Μπόζο μπορεί να έχει ακολουθήσει -λαμπρή, λέγω- καριέρα κλόουν μεν, μα στον ελεύθερο χρόνο του “το παίζει χάκερ”! Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση, που ο Μπόζο ο Κλόουν θα μπορούσε “να δει” ακόμη και τα αρχεία στους αυτοκρυπτοτέτοιους δίσκους της Toshiba; Ω, εδώ έρχεται το Wipe.

Η νέα της πατέντα ορίζει πως κάθε δίσκος θα έχει διαρκή τροφοδοσία από τον υπολογιστή – έστω, μικρή και αμελητέα, μα θα υπάρχει. ‘Οταν, λοιπόν, ο Μπόζο ο Κλόουν -και ο κάθε μπόζος, όχι κατ’ ανάγκη κλόουν- δοκιμάσει να σου κλέψει το δίσκο, θα πρέπει και να τον βγάλει από το κουτί του PC. Άρα, θα πρέπει και να βγάλει το καλώδιο τροφοδοσίας. Και αν δεν είναι ο Μαγκάϊβερ, για να κουβαλά ένα αυτοσχέδιο τροφοδοτικό στην τσέπη του, αλλά και ο Ιντιάνα Τζόουνς, για να προλάβει “να κάνει τράμπα τα καλώδια” πριν ο δίσκος “καταλάβει” πως του κόπηκε η τροφοδοσία… Τσούπ! Πάνε τα δεδομένααα!

Χμμμ... Δε με πείθει...

Με άλλα λόγια, “αν κοπεί το ρεύμα, μπαϊ-μπάϊ ντέητα”, αφού ο δίσκος μπορεί να θεωρήσει “πως πάνε να τον κλέψουν” και να αυτο-διαγραφεί.

Δεν λέμε, “στα χαρτιά” καλό ακούγεται, μα… Μα, ας πούμε πως θα θέλαμε να επεκτείνουμε τον κοινωνικό κύκλο της Toshiba, μπας και στο μέλλον στραφεί σε πιο προσγειωμένα και ρεαλιστικά projects…

Toshiba, meet ΔΕΗ. ΔΕΗ, από εδώ η Toshiba. Βρείτε τα.

Source:

According to Toshiba, the new wipe technology on their self-encrypting hard drives will destroy any data in them when you remove the device or power it off completely. Sounds a bit nuts, but it makes sense.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.