Firefox TabCandy: δοκιμάσαμε την “επανάσταση στα tabs”!

Το νέο Tab Candy του Firefox εν δράσειΔείτε μαζί μας το νέο, επαναστατικό τρόπο διαχείρισης tabs “Tab Candy” που αν και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο μας δίνει από τώρα “μια γεύση από το μέλλον των browsers!

Πριν λίγο καιρό (όπως λέμε “μέρες”) ο κ. Aza Raskin παρουσίασε το Tab Candy, τον νέο τρόπο διαχείρισης tabs του Firefox. Αν και ακόμη είναι σε δοκιμαστικό στάδιο (δηλαδή: “δεν υπάρχει στις σημερινές εκδόσεις του Firefox και το περιμένουμε στις επόμενες”), το Tab Candy έχει ενσωματωθεί σε κάποιες δοκιμαστικές εκδόσεις για να μπορεί κανείς να “παίξει” μαζί του. Έτσι, κατεβάσαμε μια από αυτές και είδαμε στην πράξη πόσο χρήσιμο είναι. Μάλλον… Μάλλον, διαγράψτε το: δεν είναι “απλά χρήσιμο”, μα αλλάζει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τον browser! Δείτε μαζί μας “γιατί”.

Να ξεκινήσουμε εξηγώντας “τι είναι το Tab Candy”. Μέχρι σήμερα, τα tabs δεν έχουν αλλάξει και πολύ: οι περισσότεροι τα πρωτογνώρισαν μέσα από τον πρώτο-πρώτο Firefox, αν και υπήρχαν και πριν από αυτόν στον Opera (που πάντα έμοιαζε… καταραμένος να βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά στους browsers). Πρόκειται για τα “καρτελάκια” που μας γλίτωσαν από το να πρέπει να έχουμε 100 ξεχωριστά παράθυρα του browser ανοιχτά. Με αυτά, αντί κάθε σελίδα, κάθε site, να “κατοικεί” σε ξεχωριστό παράθυρο, βρίσκονται όλα σε ένα, το καθένα τους στο δικό του “καρτελάκι”. Αυτή η προσέγγιση, όμως, υπάρχει εδώ και… δεκαετίες (σκεφθείτε τα τυπικά “σημειωματάρια από χαρτί που χρησιμοποιούμε χειροκίνητα”), και κατά τη μετάβαση της στους υπολογιστές δεν “εμπλουτίστηκε” με κάποιο τρόπο. Τα “καρτελάκια” που είχαμε στα σημειωματάρια μας ήταν “καρτελάκια” και στον browser. Τι θα γινόταν, λοιπόν, αν… Αναβαθμίζονταν; Αυτό είναι το Tab Candy.

Το Tab Candy δίνει την απάντηση στην ερώτηση “τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε πραγματικά τα `καρτελάκια` με τις δυνατότητες που μας δίνουν οι σύγχρονοι υπολογιστές”. Έτσι, αρχικά, μπορεί κανείς να τα ομαδοποιεί, να τα “παίρνει” από ένα σύνολο… “καρτελακίων” και να τα “πετάει” σε ένα άλλο. Αυτό, από μόνο του, ενώ δεν φαίνεται τόσο σημαντικό, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο “βλέπουμε σελίδες στον browser μας”. Και μπορούμε να το δοκιμάσουμε από τώρα, με τις πρώτες δοκιμαστικές εκδόσεις του Firefox με ενεργό το Tab Candy. Στο κοντινό μέλλον, όμως, και αν “πιάσει” η λειτουργία, θα έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε (ή, καλύτερα, “φαντάζεται και αισιοδοξεί”) ο Aza Raskin, που αποκάλυψε το Tab Candy σε ένα βιντεάκι του, ίσως στο μέλλον να έχουμε add-ons για τον browser που θα χαρίζουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες στα tabs. Θα μπορούν να αλλάζουν το περιεχόμενο τους ανάλογα με το τι ψάχνει ο χρήστης και πρόσθετα βοηθήματα θα αναλαμβάνουν να τα ομαδοποιήσουν αυτόματα, να προσθέσουν σημειώσεις, να, να… Ο,τι και να λέμε είναι λίγο, και δεν θα μπορέσουμε να σας εξηγήσουμε γιατί μιλάμε δίχως… σχεδιαγράμματα, οπότε φροντίστε να ρίξετε μια ματιά στο βίντεο της τελευταίας σελίδας για να… δείτε το μέλλον εν δράσει!

Για την ώρα, δοκίμασα προσωπικά το Tab Candy και… “έμεινα”! Πραγματικά, κυριολεκτικά, “το θέλω ΤΩΡΑ” (!), αλλά δυστυχώς οι δοκιμαστικές εκδόσεις του Firefox όπου εμπεριέχεται μου φάνηκαν τρομερά ασταθείς, αναγκάζοντας με να επιστρέψω σε παλαιότερες (φαντασθείτε πως μου δούλευαν χειρότερα και από τις… “κανονικές δοκιμαστικές εκδόσεις (χωρίς το Tab Candy) του Firefox”!). Σίγουρα, όμως, αξίζει να το δείτε από τώρα, αν μη τι άλλο, για να μην έχω μόνο εγώ… φαγούρα στα χέρια για το “πότε θα τα πιάσω στο ποντίκι μου”! Πάμε;

Εκεί που διαβάζουμε μια -ακόμη- σελιδούλα, συνειδητοποιούμε πως έχουμε ανοίξει μπόλικες και έχουμε αρχίσει να... χάνουμε τη μπάλα! Νο πρόμπλεμ: κάνουμε κλικ στο εικονιδιάκι του Tab Candy, στο τέλος της μπάρας των tabs, για να... διορθώσουμε το πρόβλημα. Γκέτ ρέντη!

Το Tab Candy κάνει την εμφάνιση του (παρεπιπτόντως, να αναφέρουμε πως "κρύβει" όλο το παράθυρο του Firefox). Τα "ανοιχτά" tabs μας παρουσιάζονται στο κατώτερο σημείο του με μικρά thumbnails, για να μπορούμε να καταλάβουμε ευκολότερα "ποιό-είναι-ποιό".

Page 1 of 512345
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.