Η Apple και… επίσημα “η πιο ανασφαλής εταιρεία”

Το κλασσικό λογότυπο της AppleΗ κάποτε κυρίαρχη στη λίστα των “τα προϊόντα μας μπάζουν από παντού” εταιρεία, Oracle, μετατοπίστηκε στη δεύτερη θέση από την Apple που, στη μανία της να κυριαρχήσει όχι μόνο στον πλανήτη, αλλά και σε όλες τις λίστες που βρίσκονται σε αυτόν (λίστα “Πιο μοδάτων εταιρειών”, λίστα “Ταχύτερα εξελισσόμενων εταιρειών όσον αφορά στη χρηματηστηριακί αξία τους”, λίστα “Να πάρω από το Σουπερ Μάρκετ:” κ.λπ.), αποφάσισε να βρεθεί στην κορυφή και της λίστας “των εταιρειών με τη χειρότερη ασφάλεια στα σύμπαντα ούλα”.

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Secunia, στο πρώτο μισό του 2010 τα προϊόντα της Apple παρουσίασαν περισσότερα προβλήματα ασφαλείας από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Όπως, όμως, ορθά επισημαίνει, βασική αιτία του προβλήματος δεν είναι η ίδια η Apple, μα οι λύσεις τρίτων που “τρέχουν” στα προϊόντα της.

Με άλλα λόγια, όσο περισσότερα προγραμματάκια και παιχνιδάκια έχει “ένα μαρκούτσι” (υπολογιστής, κινητό, οτιδήποτε), τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των “τρυπών ασφαλείας” που μπορεί να εμφανιστούν (λογικό δεν είναι;!). Ειδικά από το 2007 και έπειτα, τα περισσότερα προβλήματα οφείλονται σε προγράμματα άλλων εταιρειών, και όχι των δημιουργών των λειτουργικών συστημάτων όπου αυτά “τρέχουν”.

Το πρόβλημα αυξάνεται λόγω του ότι δεν υπάρχει ένας εύκολος τρόπος αναβάθμισης/ανανέωσης όλου του λογισμικού ενός υπολογιστή. Δηλαδή, ενώ τα Windows και το Mac OS X έχουν ενσωματωμένο τρόπο “να ανανεώνονται” (και μάλιστα εύκολα), δεν ισχύει πάντα το ίδιο και για την κάθε εφαρμογή, ενώ τις περισσότερες φορές καθεμιά έχει το δικό της τρόπο “ανανέωσης/αναβάθμισης” – αναγκάζοντας το χρήστη “να τις ανανεώνει/αναβαθμίζει” μια-μια, “χειροκίνητ” και ξεχωριστά. Αρκετοί βαριούνται και δεν το κάνουν (και… καλά κάνουν!), με αποτέλεσμα κάποιες τρύπες ασφαλείας να μην “μπαλώνονται” από νέα updates.

Ubuntu Software CenterΒέβαια, “παραθυράδες”, μη χαίρεστε από την είδηση: η Microsoft βρίσκεται στην τρίτη θέση, και χάρη στη μεγαλύτερη “επέκταση” της, τα όποια προβλήματα επηρεάζουν περισσότερους χρήστες. Κοινώς, μάλλον είναι πιθανότερο να “σκοντάψετε” και εσείς σε μια τρύπα ασφαλείας από ό,τι ένας κάτοχος Mac.

Αυτοί που μπορούν (και πρέπει) να χαίρονται είναι οι… “λινουξάδες”! Όχι “για τη θέση τους στις λίστες ασφαλείας” μα για κάτι εντελώς… σχετικό και άσχετο ταυτόχρονα: οι σύγχρονες διανομές του Linux αποτελούν, για την ώρα, το μόνο λειτουργικό σύστημα (αν τις υπολογίσουμε όλες σαν ένα) που διαθέτει εύκολο τρόπο “αναβάθμισης/ανανέωσης” όχι μόνο “του εαυτού του”, αλλά και όλων των προγραμμάτων και παιχνιδιών που έχουν εγκατασταθεί σε αυτό.

Source:

Over the first half of 2010, Apple had more reported flaws than any other vendor. Microsoft retains its third-place spot. Secunia has tracked security vulnerabilities and issues advisories since 2002, producing periodic reports on the state of software. Together, the top 10 vendors account for some 38 percent of all flaws reported.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.